Byens navn
Der er nogen usikkerhed om, hvordan bynavnet Aarhus, en videreudvikling af den formentlig latinske ordsamenstilling Aros, oprindeligt er opstået.
Orddelen "Aar" kommer af Ar, genetivformen af et ord, der betyder å, mens "hus" er en forvanskning af ordet os. Os er en forkortelse for det latinske ostium – munding eller dør. Så – byen ved åmundingen.
"huus" har således næppe noget med et hus, en bygning, at gøre. Det baserede sig derfor nok på en misforståelse, når Aarhus' byvåben i en version fra 1672 viste et hus ved havet. Det nuværende byvåben er en genskabelse af det oprindelige fra omkring 1250, der viste to tårne, nok på den daværende domkirke, og to munke eller rådmænd.
Mindet hedder i øvrigt en gammel gade tæt på stedet, hvor byen opstod. Det er et gammelt dansk ord for åmunding, der også kendes fra fx Nymindegab, Kerteminde og Norsminde (og Travemünde, Warnemünde osv.)
Aarhus' byråd ændrede pr. 1. januar 2011 navnet Århus til Aarhus. Det var der ikke meget vision eller visdom i. Efter retsskrivningsreglerne (§ 4, stk. 2) kommer aa efter bolle-å, så byen rykkede nedad i den alfabetiske rækkefølge. Der havde været meget mere vision over AAArhus – triple A.
Det var i øvrigt ikke første gang, at byens vise fædre m/k kvajede sig med dobbeltvokaler. i 1700-1800-tallet skrev man typisk Aarhuus. Det skrevne ord for "bygning" var dengang normalt huus og ikke hus – altså nok igen et udslag af mistolkning af indholdet af bynavnet.
Bynavnet er i øvrigt gennem tiderne blevet skrevet på utallige andre måder – Arus, Arusia, Aars, Aarss, Aarhss …